28 de febrer del 2013

Lectura i art

Taller d'animació a la lectura: CREAR AMB ART
El passat dimarts, dia 19, els alumnes de 5è i 6è de l'escola varem rebre la visita de l'Iu, la detectiu de les biblioteques de Vilanova. 
Com sempre, va arribar carregada de trifulgues i casos complicats al voltant dels llibres de la biblioteca.

Ells mateixos ens expliquen com ho van viure:

Estàvem llegint una carta de l'Iu, la detectiu, que deia que li havien robat un quadre i necessitava la nostra ajuda. De sobte va aparèixer l'Iu parlant i parlant. Vam rebotar tots de la cadira. No sabíem què deia al principi, parlava molt ràpid i semblava francès, no se l'entenia de res.
Feia veure que era una "marchante dàrt" i ens va proposar uns jocs.

El primer consistia en explicar la història que ens inspirava cada làmina d'art.

  • "Els homes bombin": és un quadre que representa uns homes que, per nosaltres, estan plovent del cel.
  • La "Bonaventura": hi havia dues noies que estaven robant a un senyor mentre que una li estava llegint la ma; les tres estaven compinxades.
  • "Anada i tornada": vam pensar que era una família que anaven a la platja tots contents menys l'àvia que estava tan tranquil·la. A la tornada la família tornava molt cansada menys l'àvia que estava igual.
  • "Nu en blau": per nosaltres representa una noia que se li ha mort un familiar, pel color i per la forma trista.
La següent activitat consistia en que dos grups havien de fer una escultura amb coses reciclades: suro, llaunes, plàstics, roba, paper, etc.  I tots dos grups ho van aconseguir.
Als altres dos grups, l'Iu els va donar un llibre de poesia. Havien de representar l'animal que deia la poesia mentre un company del grup llegia la poesia.

A l'última activitat l'Iu va mostrar un retrat "Senecio" de Paul Klee. També va agafar peces pintades i havíem d'endevinar a on anaven. Es tractava d'un joc que ens va fer pensar i fixar-nos-hi molt bé.

Els tres llibres que ens ha regalat l'Iu són tracten sobre l'art i són aquests:


CASAS, Lola; CABARET, Pere. Animalades de paper. Vilanova i la Geltrú: El cep i la nansa, 2011

La Lola Casas i en Pere Cabaret han decidit fer feliços als nens, mestres i tot el públic amant dels animals creant un llibre ple d’imatges suggeridores, on tothom trobarà un poema adreçat a les seves bestioles preferides. Un llibre divertit, fresc, agosarat i empaperat titulat Animalades de paper.








MONREAL, Violeta. ¿En qué obra de arte te gustaria vivir?. Madrid: Anaya, 2012

Hay obras de arte en muchos sitios: en las cuevas, en las paredes de las casas, en las iglesias, en las ventanas, en las alfombras, en los libros, en los cuadros. Y hay obras de arte de muchos tipos: retratos, paisajes, desnudos; obras en las que se reconoce lo que está dibujado y obras en las que parece no haber nada dibujado. En este libro vas a ver muchas obras de arte y podrás decidir en cuál te gustaría vivir. 





JORDA, Maria J. Descubriendo el mágico mundo de Paul Klee. Barcelona: Océano, 2011

Paul Klee está considerado uno de los representantes más originales e influyentes del arte moderno. Contrario a la tradición académica, creó un estilo propio alimentándose de las más diversas fuentes (inclusive los dibujos de su hijo). En su universo se mezcla el rigor geométrico y el mundo de lo imaginario, para lograr hacer visible lo invisible. Lee este libro y descubrirás cómo su nombre y su obra se extendieron por el mundo entero.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada