28 d’abril del 2014

Taller: LECTURA I BIBLIOTECA

El dijous 24 d'abril els alumnes de 3r i 4t de l'escola han rebut la visita de l'Iu, la detectiu de les biblioteques de Vilanova.
Les visites de l'Iu a les escoles formen part del Pla d'Animació a la Lectura (PAL) que organitza l'Ajuntament amb les biblioteques públiques i escolars de la ciutat. 
Els casos que l'Iu investiga -i que els alumnes ajuden a resoldre- sempre estan relacionats amb els llibres i la lectura. El que han fet aquest  curs els nens i nenes de cicle mitjà ha tractat precisament aquest tema: LECTURA I BIBLIOTECA.

Argument: Doncs resulta que el malvat Doctor Ui -negatiu en essència i enemic de la cultura- ha robat els contes que l'Iu havia de regalar per la biblioteca de l'escola.
Els alumnes de 3t i de 4t han ajudat l'Iu a recuperar aquests llibres i, per sort, ja els tenim a la biblioteca on tothom els podrà llegir. 

Activitat: Però per fer-ho han hagut de superar tots els obstacles en forma de proves que el Doctor Ui els ha posat; demostrant així, que són bons amants de les lletres, de la lectura i dels llibres.

- Preparació física i mental:
  1. La màquina d'escriure
  2. Penaltis rimats
- Les proves:
  1. Noms amagats
  2. Crea endevinalles
  3. Acròstic
  4. Endevina
  5. Mutacions de paraules
  6. Anagrames
El premi: Un lot de tres llibres preciosos per la biblioteca de l'escola



PORTELL, Joan. A mi no m'agraden els llibres. Barcelona: Animallibres, 2010

A Joan tots li regalen llibres, però a ell no li agraden. Per a què serveixen? Joan s’hauria estimat més una pilota per a jugar amb els amics. Malgrat això, un dia troba una utilitat per als llibres: fer de porteria de futbol. Ara bé, tot canvia definitivament el dia que coneix Naiana.





JOYCE, William. Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore. Algemesí: Andana, 2013
Morris Lessmore estimava les paraules. Estimava les històries. Estimava els llibres. Però en tota història sempre sorgeix algun contratemps. Un dia el cel es va enfosquir i el vent va començar a bufar i bufar ... i tot el que hi havia al voltant de Morris va desaparèixer, fins i tot les paraules del seu llibre. Llavors, es va trobar amb una noia encantadora que volava portada per una animada estol de llibres voladors, i li va regalar el seu conte preferit. Aquell llibre li va demanar que el seguís i el va portar a un edifici extraordinari on "feien niu" molts altres llibres ...


McCAIN, Murray. ALCORN, John. Llibres. Barcelona: Edicions GG, 2013
Com explicar-li a un infant què és un llibre? Aquesta és la pregunta que el 1962 es van plantejar Murray McCain i John Alcorn, i va donar com a resultat Llibres!, una de les obres més valorades en la història del llibre infantil il·lustrat.
Mitjançant un rítmic joc textual i visual de preguntes, respostes, asseveracions i exclamacions, el petit lector d'aquest volum descobrirà que el llibre és objecte, indústria, text, llenguatge, coneixement, emoció, aprenentatge, diversió, tipografia, lectura, imatge, disseny, edició i, en definitiva, una finestra oberta a tot.



Precisament aquest darrer Llibres ha inspirat l'Iu a crear un llibre nou a partir de les proves superades per tots els nens i nenes de les escoles que han participat en aquest taller. Aquestes imatges mostren les pàgines que corresponen al que han fet els alumnes de l'escola.


Tercer


Quart





Taller: LECTURA I BIBLIOTECA a 3r


Taller: LECTURA I BIBLIOTECA a 4t



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada