29 d’octubre del 2018

Tots Sants, Halloween, Dia de Muertos...

Aquesta setmana arriba la primera festa del calendari de tardor: Tots Sants, Halloween, Dia de Muertos… 

És una festa que té tants noms com maneres diferents de celebrar-la, però totes tenen el seu origen en les creences dels antics celtes que es basaven en el record dels seus difunts.

  • A Amèrica, Canadà, Anglaterra i Irlanda celebren Halloween: fan fogueres al carrer, posen carabasses, es disfressen de personatges terrorífics i els infants disfressats van per les cases demanant llaminadures.
  • A Mèxic celebren el Dia de Muertos: les famílies i els amics es reuneixen per recordar els seus difunts i acompanyar-los en el seu viatge espiritual; a les cases decoren portes i balcons amb esquelets i calaveres, i construeixen altars on ofereixen els menjars preferits dels seus morts.
  • A Catalunya celebrem Tots Sants: les famílies van al cementiri a portar flors als seus difunts; també es reuneixen a les cases per fer la castanyada i menjar castanyes i panellets.
  • A algunes cultures orientals, com al Japó la festa en honor dels morts se celebra a l'estiu i està molt vinculada amb la llum per la qual cosa s'encenen fanalets que llencen a l'aigua per indicar el camí als difunts.
  • Altres cultures no tenen un dia en el calendari dedicat a la memòria dels morts però els  tenen molt presents en el dia a dia , com a la cultura Xinesa on sovint a les cases tenen muntat un altar dedicat als difunts.

Tot i que és saludable poder parlar en qualsevol moment de la mort amb els nostres infants sense esperar que irrompi de sobte a la nostra vida familiar, la festa de Tots Sants ens ofereix una bona oportunitat per fer-ho d'una manera tranquil·la, desvinculada de la tragèdia i més connectada amb una celebració cultural i fins i tot festiva.

És per això que aquests dies, la biblioteca de l'escola us ofereix una exposició de llibres, contes i pel·lícules que us poden ajudar a tractar aquest tema en família. Algun d'aquest material ja formava part del nostre fons i altre han estat adquirit (per l'escola i l'AFA) especialment en motiu d'aquesta exposició.

La trobareu simulant un acolorit altar mexicà del Dia de Muertos, com a homenatge a la pel·lícula "Coco" (que és una de les nostres darreres adquisicions) i ,tot i que el material estarà uns dies exclòs de préstec, podeu mirar-vos-el a la mateixa biblioteca o reservar-lo per agafar-lo en préstec d'aquí a uns dies..

Si voleu consultar-ne el contingut on-line, ho podeu fer mitjançant la guia de lectura: la mort i el dol que trobareu al final d'aquesta entrada.

Us adjuntem també un parell d'enllaços a articles sobre aquest tema que ens han semblat interessants i que podeu trobar físicament a l'exposició.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada