10 de febrer del 2022

DINÀMICA "RESPECTE!"

El passat mes de novembre, des de la Biblioteca de l'escola vam iniciar una dinàmica sota el lema "RESPECTE!" arrel dels fets ocorreguts a Castelló, on un jutjat va fer enretirar un lot de llibres amb temàtica LGTBI i contra l'homofòbia que l'Ajuntament de Castelló havia fet arribar a alguns instituts amb l'objectiu de contribuir a la inclusió i el respecte a la diversitat, fomentar la tolerància i donar eines al professorat per treballar amb les diferents sensibilitats.

Aquest fet ens va semblar intolerable i enfront aquesta injustícia vam iniciar una sèrie d'accions que finalitzarien amb una important ampliació del nostre fons amb material destinat a fomentar el RESPECTE en un sentit encara més ampli. 

Us convidem a conèixer aquesta dinàmica i les adquisicions que hem fet a partir d'aquesta (nova entrada a Blocteka)

  • Tot va començar amb una PROTESTA DE LA TEKA que, envoltada de llibres, mostrava una pancarta amb el lema "RESPECTE!". Durant les sessions de biblioteca els diferents cursos van anar fent les seves hipòtesi sobre el tipus de llibres que l'acompanyaven, sobre el lema de la pancarta, o sobre la peça de roba amb els colors de l'arc de Sant Martí que lluïa sota alguns llibres.
La majoria dels més petits i petites desconeixien què era una pancarta o una manifestació (la pandèmia també ha fet mal en aquest sentit!) o relacionaven la peça de roba amb tovalloles de bany o unicorns. Van sortir però molts matissos del lema "RESPECTE" que ens vam adonar que recollien alguns dels llibres que estaven als peus de la Teka.


  • Un parell de setmanes més tard, per sorpresa de totes,  la Teka apareixia "empresonada" darrera dues cintes de prohibició, un cartell d"Exposició Censurada" i un cartell explicatiu del què havia passat a Castelló que convidava a imaginar què faríem si  això passés a la nostra escola.
Durant les sessions de biblioteca els nenes i nenes van mostrar força indignació i algunes jugaven a imaginar protestes del tipus "No passaran!" o "Amaguem-los!"


  • Finalment, ja entrat el mes de desembre, l'espai de la biblioteca dedicat a les exposicions temporals apareixia ple de nous llibres que havien estat adquirits com a acte de rebel·lió contra el que consideravem una injustícia,  acompanyats d'un cartell explicatiu. 
Són llibres que ens parlen ,  de MANERES D'ESTIMAR I DE SER FELIÇ AMB UN MATEIX O UNA MATEIXA, però també de DIVERSITAT CULTURAL I PREVENCIÓ DEL RACISME, de LLUITA CONTRA LES INJUSTÍCIES, de BULLYNG , d'EDUCACIÓ SEXUAL o de PREVENCIÓ D'ABUSOS INFANTILS.
 
                         


LA DARRERA PART PERÒ D'AQUESTA ACCIÓ DE PROTESTA ESTÀ EN MANS DE TOTES I TOTS VOSALTRES, DESCOBRINT I AJUDANT A DESCOBRIR AQUESTS LLIBRES I EL MISSATGE DE RESPECTE QUE VOLEN TRANSMETRE.  
US HI AFEGIU?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada